Vallen vormt een steeds groter maatschappelijk probleem waarbij de gevolgen groot kunnen zijn. Vooral ouderen en mensen met balansproblemen hebben een groter risico om te vallen. Valpreventie speelt een cruciale rol in het verminderen van dit risico, met als doel om de mobiliteit en zelfstandigheid zo lang mogelijk te behouden. In deze blog leggen we uit wat valpreventie inhoudt, voor wie het geschikt is en hoe wij kunnen helpen om veiliger te bewegen en vertrouwen te houden in het bewegen. De valpreventie wordt bij ons uitgevoerd door Arianne en Gerda (Msc. geriatriefysiotherapeuten) die zich hier middels diverse cursussen in hebben geschoold.
Wat is valpreventie?
Valpreventie omvat een reeks van maatregelen, oefeningen en adviezen om het risico op een val te verkleinen. Het richt zich op het verbeteren van balans, spierkracht, coördinatie en reactievermogen. Ook wordt er gekeken naar omgevingsfactoren en leefgewoontes die het valrisico kunnen verhogen.
Voor wie is valpreventie geschikt?
- Ouderen die merken dat hun balans afneemt.
- Mensen die al eens zijn gevallen of zich onzeker voelen tijdens het lopen.
- Personen met aandoeningen zoals osteoporose, artrose of neurologische problemen, waarbij het risico op vallen verhoogd is.
- Iedereen die zijn of haar balans en mobiliteit wil verbeteren om langer zelfstandig te blijven.
Wat doen wij tijdens een valpreventieprogramma?
Bij onze praktijk bieden we een op maat gemaakt valpreventieprogramma aan, bestaande uit:
- Individuele screening: We beginnen met een uitgebreide evaluatie van je balans, spierkracht en looppatroon. Zo krijgen we inzicht in jouw persoonlijke valrisico.
- Balans- en krachtoefeningen: Je leert specifieke oefeningen om je spieren te versterken en je evenwicht te verbeteren. Deze oefeningen kunnen variëren van simpele balansoefeningen tot meer uitdagende krachttraining.
- Looptraining: Tijdens looptrainingen oefenen we veilig en stabiel lopen, met aandacht voor obstakels die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Er komen hier verschillende loopvormen voorbij
- Advies over een veilige (leef)omgeving: We geven je advies om je woonomgeving veiliger te maken, zoals bijvoorbeeld het weghalen van losse kleedjes, zorgen voor voldoende verlichting en (indien nodig) het veilig gebruiken van hulpmiddelen.
- Bewustwording en vertrouwen: Een belangrijk onderdeel is het vergroten van je zelfvertrouwen, zodat je je vrijer en veiliger kunt bewegen zonder angst om te vallen.
Valpreventie kan je helpen om langer zelfstandig en actief te blijven. Door gerichte oefeningen en advies verklein je het risico op vallen en bouw je aan een zelfverzekerde, stabiele toekomst. Neem contact met ons op om een persoonlijk valpreventieprogramma te starten en het valrisico’s te verkleinen!
Doe zelf een korte test op: https://www.testjevalrisico.nl/
Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen via info@fysiotherapiesoestdijk.nl of 035-6013814.